Selvfølgelig skal din hund med på tur. I denne artikel kigger vi nærmere på, hvilke regler der gælder, når du skal have din hund med i bilen.
Mit navn er Kasper, og jeg er uddannet jurist fra Københavns Universitet.
Det er ikke et lovkrav, at hunden er spændt fast!
Lad os starte med at aflive en myte. Der er ikke noget lovkrav om, at hunden skal være spændt fast eller være i bur. Det er således helt okay og i overensstemmelse med reglerne, hvis hunden blot sidder på passagersædet eller ligger på bagsædet.
Du skal dog være opmærksom på, at hunden ikke forvolder farlige situationer for dig som fører af bilen. Det er eksempelvis uhensigtsmæssigt, hvis hunden forstyrrer dig under kørslen, hvilket kan forårsage et trafikuheld. Det kan du få en bøde for.
Hvis din hund kan ligge stille under kørsel, er det helt ok, den sidder frit. Ellers kan du med fordel købe en transportkasse eller andet bur, som din hund kan sidde komfortabelt i under turen. Hundeloven har heller ikke regler, der specifikt angår hunde i biler eller andre transportmidler.
Hvad siger færdselsloven?
Man bliver ikke meget klogere på reglerne om hunde i biler ved at læse færdselsloven. Efter færdselsloven skal hunde anses for gods. Her er reglen blot den, at hunden (gods) skal placeres således, at det giver føreren af bilen mulighed for at køre trygt og sikkert. Godset må altså ikke sidde i vejen eller forstyrre under kørslen.
Det følger af færdselslovens § 82, stk. 1, 1. pkt., at: “Personer eller gods må ikke være anbragt på en sådan måde, at føreren ikke har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvrere køretøjet.”
Overtræder du dette, kan du få en bøde, jf. færdselslovens § 118, stk. 1, nr. 1.
Brug af sikkerhedsseler og transportkasser
Mange bilejere foretrækker at bruge specielle sikkerhedsseler til deres hunde, der er designet til at fastgøre dyret sikkert til bilens sæder. Disse seler er ofte justerbare og giver hunden en vis bevægelsesfrihed, samtidig med at den forhindrer den i at blive en distraktion for føreren.
Alternativt kan du vælge at transportere din hund i en godkendt transportkasse, der placeres sikkert i bilen. Transportkasser er især nyttige for mindre hunde og skaber et sikkert rum til dem under kørslen. Der er dog som nævnt intet lovkrav om, at du bruger disse, hvis din hund forholder sig roligt under kørsel.
Særlige regler i udlandet
I Danmark er vores regler om hunde i bilen nemme. Det er dog ikke nødvendigvis sådan, det forholder sig i vores nabolande. Derfor bør du altid tjekke efter, hvordan et andet lands regler er, hvis du skal have din hund med på en køretur til et andet land.
I Sverige er det et krav, at hunden er spændt fast under køreturen, eksempelvis i en transportkasse.
I Tyskland må dyr ikke være løse i kabinen. De skal derfor spændes fast, og til det kan en transportkasse også bruges.
Hvordan er reglerne for andre kæledyr?
De regler, vi har forklaret ovenfor, gælder også for alle andre kæledyr. Det er således vigtigt, at du blot sikrer, at du kan køre sikkert, mens kæledyret er med i bilen. Kan du det, uden kæledyret er spændt fast, er det lovligt.
go artikel